... ... Good Food Recipe Clapon umplut cu tocatura - Good Food Recipe
Search
Monday 24 September 2018
  • :
  • :

Clapon umplut cu tocatura

loading...

Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române”, în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le o spusă a lui Edmondo de Amicis – „Soarta multor oameni a atârnat de faptul dacă în casa părinților lor era sau o bibliotecă” – trecând apoi zisa asta pe spuza cărților de bucate, la care și mai bine se pricepea.

Clapon umplut cu tocatura

Clapon umplut cu tocatura

Zicea olteanca astfel: „Soarta economică a unei familii și în special modul de a se hrăni cineva atârnă de faptul dacă acel cineva cultivă sau nu arta culinară, căci pentru ca să dai o hrană intelectuală spiritului și inimii, trebuie mai întâi să hrănești în mod cultivat bazinul de existență al acestora: stomacul”.

Zicea matroana noastră asta pe la 1902, când publica la Craiova volumul „Buna menajeră sau Carte de bucate”, din care ne vom… înfrupta și noi azi, pregătind, ca pentru o zi de sărbătoare, un… Clapon umplut cu tocătură. Claponul – pentru cine nu știe – este… cocoșul necastrat. Fălos și gras. Cum se pregătește?

Curățăm și spălăm claponul, îl sărăm și e lăsat puțin să stea, apoi e umplut cu tocătură de carne de vițel, felii de morcov, de pătrunjel, se toarnă puțină supă de vacă și, acoperind cratița, se lasă să se frigă încet, înăbușit.

După ce este deja fript rumen, îl tăiem în bucăți, îl aranjăm pe o farfurie lungă; iar peste sosul din cratiță punem puțină supă de vacă și zeamă de la o lămâie, lăsându-l să fiarbă puțin, apoie strecurat peste bucîțile de friptură și servit cu orice salată sau cu compot din diferite poame.

loading...Leave a Reply