... ... Good Food Recipe Noi avem cea mai buna pizdulice - Good Food Recipe
Search
Tuesday 21 August 2018
  • :
  • :

Noi avem cea mai buna pizdulice

loading...

Cum aţi reacţiona dacă, odată aşezat la masă într-un restaurant renumit pentru preparatele şi servirea sa, v-aţi auzi partenerul comandând, printre hohote de râs, o porţie de pizdulice? Cu siguranţă aţi fi uşor stânjenit şi e foarte probabil să vă gândiţi că însoţitorul dumneavoastră a făcut o glumă bună.

pizdulice (1)

Nu este însă deloc aşa. La intrare în localitatea Cristian, judeţul Sibiu, un restaurant cu preparate tradiţionale a inclus în meniu atât pizdulicea de porc, cât şi pe cea de vită. Clienţii fac comanda printre glume şi zâmbete, însă preparatul este considerat o delicatesă culinară.

Denumirea este cea populară, dată de faptul că bucata de carne din care se face preparatul provine din muşchiul inghinal al porcului sau a vitei. Carnea este foarte fragedă, are straturi de grăsime foarte fine şi o savoare deosebită. Pentru că se găseşte în cantităţi extrem de mici – câteva sute de grame la un animal sacrificat – nu sunt foarte multe locaţiile care o au în meniu.

“Această carne o găseşti foarte greu, şi în cantităţi mici. Măcelarul nu-mi poate aduce mai mult de 2-3 kilograme la 2 zile”, spune Marius Muntean, unul din cei mai cunoscuţi bucătari din Sibiu.

“De fiecare dată când comand la restaurant am un sentiment de stânjeneală”, spune Mădălina Stanciu, o consumatoare a preparatului. Atenţie, însă, la cei care ţin la siluetă. Extrem de savuroasă, este însă şi bogată în calorii. “Este o carne grasă, calorică, nu este recomandată deloc pentru cei care ţin dietă. Cum este ceafa de porc, aşa este şi pizdulicea”, adaugă bucătarul sibian.

Pizdulicea se prepară cel mai bine la grătar. “E o carne foarte fragedă. Se face pe grătar, apoi în tigaie şi se serveşte împreună cu diferite sosuri – sos de usturoi, sos barbeque, sos cu tarhon. De asemenea, ţinând cont că este carne de porc, merge foarte bine cu un sos preparat din ciuperci de pădure”, explică bucătarul Marius Muntean (foto dreapta).

bucatari sibiu

O porţie de pizdulice de porc sau de vită, respectiv 180 de grame de carne şi un sos, costă 20 de lei la restaurantul din localitatea Cristian (FOTOGRAFII: RAMONA GĂINĂ)

loading...Leave a Reply